Keresés az oldalon

2017. január 9., hétfő

Pozitív gondolkodású ember szeretnék lenni !


Kezdjük mindjárt egy idézettel: 
"Semmi sem jó vagy rossz, a gondolkodásunk teszi azzá"
William Shakespeare,

Az optimizmus azonban nem mindenkinek megy elsőre, tanulni kell. Ha valami rosszul sül el, a ritkán érezzük úgy, hogy van esélyünk megváltoztatni a dolgok menetét. Teljesen normális érthető az, hogyha az ember dühöt érez, esetleg bűntudatot vagy tehetetlenséget. De vajon ez jó így, vagy lehetne másképp is?
Sajnos nem, ez így nem jó, viszont mindenképp lehet ez másképp. A boldogság állapota nem a körülményektől függ, sokkal inkább egyfajta választás, ami nem rajtunk kívül, hanem a fejünkben dől el. Így történhet meg az, hogy két ugyanolyan körülmények között élő emberből az egyik mindig mosolyog, a másik meg akkor is panaszkodik, ha egyébként épp jól mennek a dolgai. Az egyikük mindig a dolgok pozitív oldalát nézi, a másik viszont az apró pozitív dolgokat sem veszi észre. De hogyan tudjuk mindig az élet pozitív oldalára meglátni, és hogyan tudjuk olyanná formálni a gondolkodásunkat, hogy az mindig, de legalábbis az esetek többségében pozitív legyen?
Íme 6 trükk melyekkel pozitív irányba fordíthatjuk gondolkodásunkat.


1. Nem kell mindig hurráoptimistának lenni

Nem igaz az az állítás, hogy a pozitív emberek mindig csak jó dolgokkal vannak körül véve és csak a jó dolgokat látják! A tudatos optimista nem tesz mást, mint reálisan nézi a dolgokat, és elfogadja, hogy vannak rossz dolgok is, de azokkal igyekszik nem foglalkozni.

"A pozitív gondolkodók valójában olyan személyek, akik felismerik mind a jó, mind a rossz oldalát valaminek, de úgy döntenek, hogy az energiájukat és idejüket a jó dolgokra összpontosítják, ami segítséget nyújt abban, hogy a lehető legjobbat hozzák ki egy adott helyzetből" 
Joffrey Suprina 
(Argosy Egyetem viselkedéskutató központjának dékánja)


2. Gyakorlati tudatosság


A különbség a pozitív és negatív gondolkozású emberek közt az, hogy előbbiek tudatosan észlelik és kezelik a negatív gondolataikat. A negatív gondolatok olyanok, mint a hangyák: ha egy megjelenik valahol, azonnal jönnek a többiek is. 
"A legtöbb negatív gondolatunk fel sem tűnik, észre se vesszük azokat. A pozitív gondolkodásúak viszont észlelik az ilyen üzeneteket, és megváltoztatják az irányt"
Joffrey Suprina


3. Kerülje az ítélkezést


Ahhoz, hogy optimista gondolatok árasszanak el minket, alapvető, hogy el kell kerüljük a "címkézést", engedjük el az előítéleteinket. A társadalmi berendezkedésünkben gyorsan mondjuk rá bármire, hogy jó vagy rossz, ezzel máris előítélettel éltünk.. Ehhez persze ébernek kell lenni, figyelni, mi megy keresztül a fejünkön. Az a feladat, hogy bárki, aki örökösen negatív gondolatokkal küzd, felismerje ezt és megértse, hogy ezek csak gondolatok, nem pedig tények.


4. Gyűjtse a pozitív pillanatokat


Ahhoz, hogy kitágítsa a pozitívumok lehetőségét, fontos, hogy szokásokat alakítson ki, amelyek megerősítik az optimista viselkedésben – és ez a gondolkodásra is kihat. A pozitív emberek rendre olyan dolgokat tesznek, amelyek még boldogabbá teszik őket. Az olyan cselekvések, mint például a jógázás vagy épp a naplóvezetés, mindig növelik azt a képességet, hogy pozitívak legyenek az érzéseink, az pedig alapvető, hogy töltsünk minél több időt a barátainkkal és a családunkkal. A pozitív érzések aztán pozitív gondolatokat fognak generálni.


5. Beszéljen magáról dicsérően


Nehéz lenne olyan embert találni, akinek nincs legalább egy kritikus gondolata saját magáról, még a pozitív gondolkodók közt is. Ám nem mindegy, hogy ezeket a kritikákat miként kezeljük. 
"A pozitív gondolkodók a saját magukkal szembeni negatív kijelentéseket csak úgy tekintik, mint valami homlokra csapást, de ellentétben a negatív gondolkodókkal ők tudatos szintre emelik azt és tesznek ellene. A negatívok viszont maguk ellen fordítják a gondolataikat és újra meg újra ostorozzák magukat."
Joffrey Suprina

6. Vegye körül magát pozitív emberekkel

A stressz fertőző "betegség", és minél több pesszimista ember vesz körül bennünket, annál nagyobb a valószínűsége, hogy rossz irányban befolyásolják a gondolatainkat. Ám ahogy a pesszimizmus, úgy az optimizmus is "fertőz". A pozitív gondolkodású emberek csupa szintén pozitív gondolkodásúakkal veszik körbe magukat, és ez egyre jobban segít, hogy kiviruljon a dolgokhoz való hozzáállásunk  és az életünk szó szerint napfényes lesz!